Επιστημονική Εποπτεία
Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Ινστιτούτου βασίζεται στις αρχές τις πολυφωνίας, του διαλόγου, τις κριτικής και της κατανόησης όπως επίσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των όσων διδάσκονται και πρεσβεύονται από το Ινστιτούτο.
Για να στηριχθεί έμπρακτα η πιο πάνω προσέγγιση, το Ινστιτούτο προχώρησε στη δημιουργία του Επιστημονικού του Συμβουλίου.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο προς τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου. Απαρτίζεται από καθηγητές και επόπτες του Ινστιτούτου και έχει την επιστημονική εποπτεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως επίσης και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
-
Συμβουλεύει ως προς τις κατευθύνσεις ανάπτυξης και τη στρατηγική υλοποίησης των στόχων του Ινστιτούτου
-
Συμβουλεύει ως προς τη διαμόρφωση του 4ετους προγράμματος Συστημικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου
-
Συμβουλεύει ως προς τη διαμόρφωση του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Ινστιτούτου
-
Συμβουλεύει ως προς τις συνεργασίες του Ινστιτούτου με δομές πρακτικής και εποπτείας των φοιτητών
-
Συμβουλεύει ως προς το ερευνητικό και αναπτυξιακόπρόγραμματου Ινστιτούτου
Επιστημονικός Συντονισμός
Η Ντίνα Μουστερή έχει το ρόλο της Επιστημονικής Συντονίστριας του ΣΙΚ.
Παρέχει εποπτεία και είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των φοιτητών σε βασικές ικανότητες και δεξιότητες όπως αυτές που δημιουργήθηκαν από το Κέντρο Τεκμηριωμένης Έρευνας και Εφαρμογών (Centre for Outcomes Research and Effectiveness) Ψυχοθεραπείας του University College London – UCL και του European Association of Psychotherapy και της EFTA.
Συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεισφέρει στη στρατηγική ανάπτυξη του 4-ετους προγράμματος, στη μετα-κατάρτιση των αποφοίτων του Ινστιτούτου όπως και άλλων προγραμμάτων μετεκπαίδευσης του Ινστιτούτου. Συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη δράσεων - όπως για παράδειγμα τη δημιουργία δομών παροχής εποπτείας αλλά και θεραπευτικών/ συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαιδεύσεων σε ψυχοθεραπευτές και σε άλλους επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Κάποιες από τις πιο πάνω δράσεις γίνονται στα πλαίσια συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο BSDT και το ΣΙΚ. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΣΙΚ και εκπροσωπεί το Ινστιτούτο σε σχετικές επιστημονικές συναντήσεις.
Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Κλινική Ψυχολογία με ειδικότητα στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία και Πρακτική Ψυχοπαθολογία από το Πανεπιστήμιο της Λυών, Γαλλίας. Είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος στην Κύπρο (Αρ. Μητρώου 0016), Κλινική Επόπτρια και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Εγγεγραμμένο Μέλος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCP Registered Psychotherapist), μέλος του Σώματος των Θεραπευτών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA – CIM), μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (AFT), και μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ψυχοθεραπείας (EAP).
Μετεκπαιδεύτηκε στη Βραχεία Ατομική και Οικογενειακή ψυχοθεραπεία και εποπτεία στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε τον τίτλο της Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπεύτριας από το Family Institute της Κλινικής Tavistock του Λονδίνου. Κατέχει επίσης τον τίτλο της Καθηγήτριας και Επόπτριας στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές (Collaborative-Dialogic Practices) που έλαβε από το Houston Galveston Institute και το Taos Institute (USA).
Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην διδασκαλία και την εκπαίδευση με ένα μεγάλο όγκο εκπαιδευτικού υλικού, και με σημαντικό αριθμό διαλέξεων και παρουσιάσεων στα θέματα ψυχολογίας και κυρίως της ψυχοθεραπείας στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Προσφέρει διδασκαλία και επιστημονική εποπτεία σε ομάδες επαγγελματιών και φοιτητών σε διάφορα πλαίσια και οργανισμούς.
Το επίκεντρο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος είναι οι εφαρμογές του Διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων από ένα ευρύ φάσμα που αφορούν άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες και ευρύτερα κοινωνικά συστήματα και οργανισμούς. Από το 2010 έχει αφοσιωθεί στην ανάπτυξη της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής προσέγγισης - BSDT και το 2013 ίδρυσε και διευθύνει το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου (Cyprus Brief Systemic Dialogical Therapy- BSDT- Institute) προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.