top of page

Ντίνα Μουστερή

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Επιστημονική Συντονίστρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Κλινική Ψυχολογία με ειδικότητα στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία και Πρακτική Ψυχοπαθολογία από το Πανεπιστήμιο της Λυών, Γαλλίας. Είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος στην Κύπρο (Αρ. Μητρώου 0016), Κλινική Επόπτρια και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Εγγεγραμμένο Μέλος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCP Registered Psychotherapist).

 

Μετεκπαιδεύτηκε στη Βραχεία Ατομική και Οικογενειακή ψυχοθεραπεία και εποπτεία στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε τον τίτλο της Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπεύτριας από το Family Institute της Κλινικής Tavistock  του Λονδίνου. Κατέχει   επίσης τον τίτλο της Καθηγήτριας και Επόπτριας στις Συνεργατικές Διαλογικές πρακτικές (Collaborative-Dialogic Practices) που έλαβε από το Houston Galveston Institute και το Taos Institute (USA).

Είναι μέλος του Σώματος των Θεραπευτών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA – CIM), Μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (AFT), και Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ψυχοθεραπείας (EAP). 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος μεταξύ 2007–2013, Ιδρυτικό μέλος, Γραμματέας, Πρόεδρος και Επίτιμο μέλος, από το 2008, της Κίνησης για Αποκατάσταση και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας (ΚΑΠΨΥ), Ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος του Παγκύπριου Φορέα Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας.

Εργάστηκε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας – ΥΨΥ – από το 1979 μέχρι τον Δεκέμβριο 2011 ως Κλινική Ψυχολόγος, Κλινική Επόπτρια και Συντονίστρια Μάθησης για την συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών των ΥΨΥ και υπήρξε Γενική Συντονίστρια της εποπτείας και της άσκησης των Ψυχολόγων για το 2010 -2011. Συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της εκπαίδευσης στον τομέα της Συστημικής Ψυχοθεραπείας στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Από το 2006 μέχρι την αφυπηρέτηση της (Δεκέμβριο του 2011) ήταν η Υπεύθυνη Συντονίστρια του Κέντρου Ατομικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και την εποπτεία επαγγελματιών και θεραπευτικών ομάδων με βάση τις αρχές της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας γενικότερα.  Υπήρξε επίσης συνεργάτιδα με το Kensington Consultation Center Foundation του Λονδίνου (KCCF) και τοπική εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα Μάστερ στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (MSc in Systemic Psychotherapy).  Υπήρξε οργανώτρια και εκπαιδεύτρια του προγράμματος Εισαγωγής στη Βραχεία Ψυχοθεραπεία και το Θεραπευτικό Διάλογο στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.  

Από τον Γενάρη του 2012 εργάζεται ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος, ως Κλινική επόπτρια και ως Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.  Προσφέρει διδασκαλία και επιστημονική εποπτεία σε ομάδες επαγγελματιών και φοιτητών σε διάφορα πλαίσια και οργανισμούς. Συνεργάστηκε επίσης  με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και για σειρά ετών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για παροχή κλινικής εποπτείας στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης των ειδικευομένων κλινικών ψυχολόγων.


Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην διδασκαλία και την εκπαίδευση με ένα μεγάλο όγκο εκπαιδευτικού υλικού, και με σημαντικό αριθμό διαλέξεων και παρουσιάσεων στα θέματα ψυχολογίας και κυρίως της ψυχοθεραπείας στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 

 

Το επίκεντρο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος είναι οι εφαρμογές του Διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων  από ένα ευρύ φάσμα που αφορούν άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες και ευρύτερα κοινωνικά συστήματα και οργανισμούς. Από το 2010 έχει αφοσιωθεί στην ανάπτυξη της Βραχείας Συστημικής Διαλογικής προσέγγισης -BSDT και το 2013 ίδρυσε και διευθύνει το Κυπριακό Ινστιτούτο Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Διαλόγου (Cyprus Brief Systemic Dialogical Therapy- BSDT- Institute) προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις -Ανακοινώσεις

  • Mousteri, D: The enhancement of personal agency in the context of the training program in Brief Systemic Dialogical Therapy; Oral presentation. 10th Conference of the European Family Therapy Association: Visible and Invisible: Bordering Change in Systemic Family Therapy, Naples, 11th -14th September 2019.

  • Mousteri, D. (2015): Constructing preferred realities: in Pluralism in Psychiatry II, Medimond Publishing Co., pp. 93-97.

  • Mousteri, D. (2013): Brief Therapy through Dialogue: The Brief Systemic Dialogical Model: in Human Systems: The Journal of Therapy, Consultation & Training, Volume No. 24, 2013, pp. 65-75

  • Mousteri, D. and Demosthenous, C.: Doing Brief Therapy through the art of Dialogue: a training model for clinicians; Oral presentation. XVIII European Congress Psychotherapy: Improving Mental Health and Emotional Wellbeing in Europe. Valencia, 4th – 7th July 2012.

  • Μουστερή, Ν. (2011): Επίσημη έκθεση ταχύρρυθμου εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με θέμα: Αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων με βάση τις αρχές της Βραχείας Ψυχοθεραπείας και του Διαλόγου: Αναλυτική περιγραφή, αξιολόγηση και προοπτικές, Κρατικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Λευκωσία.

Ντινα Μουστερι.jpg
bottom of page