Σεμινάρια και Εκπαιδεύσεις 2021

11

Δεκεμβρίου

Δωρεάν διαδικτυακή (ΖΟΟΜ) συνάντηση γνωριμίας στις

9 Οκτωβρίου, 2021 - 5:30μμ

ΝΕΑ σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο:

«Αρχές και Πρακτικές της Ήρεμης Δύναμης - Συμβουλευτική στις δράσεις της Μη Βίαιης Αντίστασης (NVR)»

Το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Δίκτυο της Μη Βίαιης Αντίστασης σας προσκαλεί στη ΝΕΑ διαδικτυακή εκπαίδευση με θέμα τη Συμβουλευτική στις δράσεις της Μη Βίαιης Αντίστασης διάρκειας 50 εκπαιδευτικών ωρών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Οι εφαρμογές του μοντέλου της Ήρεμης Δύναμης υιοθετούν τις αρχές και τις τεχνικές της Μη Βίαιης Αντίστασης και αξιοποιούν την εμπειρία της οικογενειακής – συστημικής προσέγγισης στην κατανόηση της σχέσης με το παιδί.  Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να μεταδώσουμε την εμπειρία και τις ιδέες μας για τη Μη Βίαιη Αντίσταση μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζητήσεις πάνω σε παραδείγματα, με βάση την αφηγηματική προσέγγιση και τη συστημική οπτική.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας (οικογενειακούς θεραπευτές και ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.) που έχουν προσανατολισμό σε δράσεις στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ / ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Δεκέμβριο 2021.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πέντε συνολικά διαδικτυακές συναντήσεις που θα έχουν διάρκεια δέκα διδακτικές ώρες η κάθε μια, με συχνότητα ένα Σαββατοκύριακο το μήνα. 

Το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021, στις 17:30, θα γίνει δίωρη δωρεάν συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο Παιδοψυχίατρος Δρ. Δημήτρης Φιλοκώστας με την ομάδα των εκπαιδευτών.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Το δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται στα 780 ευρώ + ΦΠΑ.

Παρέχεται μείωση στα δίδακτρα (στα 670 ευρώ)σε όσους πληρώσουν όλο το ποσό όχι αργότερα από τις 30 Οκτωβρίου 2021.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για υποβολή αιτήσεων μπορείτε να συμπληρώστε την Αίτηση Συμμέτοχης ή να καλέσετε στα τηλέφωνα: 22795000 κατά τις ώρες λειτουργίας της Γραμματείας (9 π.μ. - 3:30 μμ.) ή στα τηλέφωνα 99428333 ή 99565186.

 

 

Λίγα λόγια για την Ήρεμη Δύναμη:

Το κύρος γονιών, παιδαγωγών και ειδικών που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους, δεν είναι πια αυτονόητο λόγω θέσης ή ιδιότητας. Συχνά, στην προσπάθεια να τεθούν όρια ή να επιλυθούν συγκρούσεις, υιοθετούνται σχήματα συμπεριφορών που ευνοούν ακραίες, βίαιες ή καταστροφικές απαντήσεις. Ο ρόλος των προσώπων φροντίδας αποδυναμώνεται και κάθε προσπάθεια για λύση πέφτει στο κενό.

 

Στον αντίποδα του παραδοσιακού μοντέλου εξουσίας, το μοντέλο της ήρεμης δύναμης προτείνει ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί μπορούν να βρουν εναλλακτικές απαντήσεις στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών μέσα από μια στάση που να εμπεριέχει τόσο την αγάπη όσο και τη δύναμη. Το πλαίσιο μιας τέτοιας μορφής σχέσης με το παιδί παρέχει την ασφάλεια ώστε να αναδυθούν νέες δυνατότητες για εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις, προάγοντας τις αρχές της μη βίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ / ΕΠΟΠΤΕΣ:

 

Γεωργία Ασλανίδου

Είναι Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in Psychology of Education, Distinction) στο Institute of Education (London, U.K.) και διδακτορικό στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα σε παιδιά γονέων χρηστών ουσιών. Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία και Συμβουλευτική (Σ.Ι.Θ.) και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στο StoryPlay Skills (PTUK), η οποία βασίζεται στην εφαρμογή των θεραπευτικών αρχών του Milton Erickson σε παιδιά και εφήβους. Από το 2007, εργάζεται ως ψυχολόγος στον ΟΚΑΝΑ σε θέματα που αφορούν τη σύνδεση της εξάρτησης με τον γονεϊκό ρόλο και την προσαρμογή των παιδιών. Όνειρό της να μοιράζεται με τα παιδιά την ελπίδα και την πεποίθηση ότι το φως τρυπώνει μέσα από τις ρωγμές μας (Anthem, 1992).  Είναι μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της British Psychological Association (BPS) και του Play Therapy Association (Associate member PTI).

 

Βίκυ Γιαννακούλια

Είναι Ψυχολόγος (ΑΠΘ), Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος (Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης) με μεταπτυχιακό στην Συμπεριληπτική Εκπαίδευση (ΕΚΠΑ).  Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται με άτομα, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, γονείς, ζευγάρια, και ομάδες. Συντονίζει εκπαιδεύσεις ενηλίκων και εφήβων. Ειδικότερα σε κλινικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων με την κοινότητα αξιοποιεί εργαλεία από τη Μη Βίαιη Αντίσταση, τη Διαμεσολάβηση, την Αυτογνωσία, την Προσωπική Ανάπτυξη κ. α., συνεισφέροντας στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την παιδική προστασία, την ορθή χρήση του διαδικτύου, την αναπηρία και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση.  Έχει εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ΜΚΟ, Σωματεία και φορείς ως ψυχολόγος, εμψυχώτρια, επόπτρια, εισηγήτρια, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων αξιοποιώντας πάντα τη Μη Βίαιη Αντίσταση ώς θεωρία και πράξη. 

Παπαστερίου Παναγιώτα

Είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Lancaster της Μ. Βρετανίας και ειδικεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία (Σ.Ι.Θ.), την οποία ασκεί συστηματικά επί 20 χρόνια, στη δουλειά της με ενήλικες, εφήβους, γονείς, ομάδες γονέων και ομάδες εφήβων. Έχει 15ετή εμπειρία σε διάφορες δομές του Δημοσίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων-ΚΕ.Θ.Ε.Α Ιθάκη και ΚΕ.Θ.Ε.Α. Ανάδυση-Μονάδα Εφήβων). Ως συνεργάτιδα σε ΜΚΟ («Αντιγόνη»: Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία)  έχει εργαστεί με ομάδες μεταναστών εφήβων και ενηλίκων. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού του Mediterranean College of Thessaloniki (University of Derby), όπου υποστηρίζει ψυχοθεραπευτικά τους φοιτητές και εποπτεύει την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών. Με τα κλινικά εργαλεία της Μη Βίαιης Αντίστασης και της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, ασχολείται επισταμένως, στην δουλειά της με «δύσκολους» έφηβους (χρήστες ουσιών, παραβάτες, κοινωνικά αποκλεισμένους νέους), στη συμβουλευτική γονέων, στην ενημέρωση καθηγητών, επιμελητών ανηλίκων και εισαγγελέων ανηλίκων. Σε κάθε πλαίσιο συνεργασίας, εμπνέεται από τις αρχές της Συστημικής, της Συνεργατικής θεραπείας, με ειλικρινή εμπιστοσύνη στα αποθέματα των ανθρώπων και στον σεβασμό του κάθε ατόμου.  Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Συστημικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, της οποίας είναι ενεργό μέλος.

 

Δημήτρης Φιλοκώστας

Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκπαιδευτεί ως θεραπευτής της Μη Βίαιης Αντίστασης (NVR) στην Αγγλία, στο Partnership Projects. Οι ιδέες του για τη θεραπεία πηγάζουν από τις αξίες του Δικτύου για τον Ανοιχτό Διάλογο και εμπνέονται από την κριτική ματιά του Δικτύου για την Κριτική Ψυχιατρική. Συνεργάζεται ως ειδικός ψυχικής υγείας με το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Συν-ειρμός» στα Τρίκαλα.  Επιμελήθηκε τη μετάφραση του βιβλίου Ήρεμη Δύναμη (A New Authority) του Haim Omer